Sonntag, 15. Februar 2015

Incident i sramni grafit na Partizanskom spomeniku u Mostaru pokvarili Februarsko slavlje


















Na Partizanskom groblju u Mostaru danas je, prilikom obilježavanja 70 godina od oslobođenja grada od fašizma, došlo do incidenta, u kome je jedna osoba pogođena flašom, dok je na zidu na samom ulazu ispisan grafit: „Vaše zločince i zločine veličajte negdje istočnije“.
Nikad veći broj ljudi poslije rata nije prisustvovao obilježavanju 14. februara – Dana oslobođenja Mostara, koga su zajednički organizavali SABNOR Mostar i GO SABNOR BiH Sarajevo. Na svečano obilježavanje oslobođenja Mostara stigao je veliki broj antifašista iz raznih gradova BiH, kao i jedna grupa iz Slovenije.
Lijep utisak pokvario je incident na Partizanskom spomeniku, kada je bačena boca povrijedila jednog učesnika svečanosti. Policija je, kako se saznaje, uhapsila dvije osobe, osumnjičene za izazivanje incidenta. Nakon dolaska kolone građana, iz objekata na Starom Veležovom igralištu, okupljena grupa huligana upućivala im je pogrdne riječi. Kada su učesnici svečanosti došli na Partizanski spomenik da odaju počast poginulim mladićima i djevojkama Mostara, na ulazu ih je dočekao ispisani grafit „Vaše zločince i zločine veličajte negdje istočnije“.
Vrlo impresivno bilo je na trgu Musala, gdje su se prisutni upoznali sa tokom izvođenja završnih operacija za oslobođenje Mostara od fašista i domaćih izdajnika, a potom je na spomenik obješenim skojevcima Alici Rizikalu i Dragi Palavestri položeno cijeće.
Cvijeće je položeno i na spomenik ubijenim skojevcima u Liska ulici.
U sklopu obilježavanja 70. Godišnjice oslobođenja Mostara, u sali Pozorišta lutaka održan je okrugli sto o temi „Mostar danas, Slobodan grad ili grad ugušenih civilizacijskih vrijednosti“, te promocija knjige „Tišina poraženog grada“ Dragana Markovine.

(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen