Montag, 20. Januar 2020

Napade na Partizansko groblje više ni ne prijavljuju: Polomljeni kameni cvjetovi


(tekst koji slijedi objavljen je u dnevnom listu Oslobođenje dana 18. januara 2020. autor je Adnan Demić)


Nema smisla tražiti zaštitu od sadašnjeg MUP-a, jer oni koji tamo donose odluke pripadaju politici koja je neofašistička, tvrdi Sead Đulić

Partizansko spomen-groblje jedan je od nacionalnih spomenika države BiH koji je danas u najlošijem stanju

Partizansko groblje u Mostaru ponovo je bilo meta vandala. Antifašisti Mostara zabilježili su nova oštećenja spomenika, ali ih, kako su nam jučer kazali, nisu prijavili policiji. Izgrednici su i ovog puta polomili niz kamenih cvjetova. Udarali su i u zid cijelim putem od ulaza do fontane na samom vrhu zdanja. Predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić napominje da je spomenik ponovo u lošem stanju, a kaže i kako je postalo besmisleno napade i oštećenja prijavljivati MUP-u HNK-a.
- Da su nešto po pitanju oštećenja htjeli poduzeti, dosad bi sasvim sigurno nešto riješili. Nek’ nama dozvole, mi ćemo za 24 sata pronaći i privesti one koji to čine. I oni to znaju, kaže Đulić.
Uvjeren je da pasivno držanje MUP-a HNK-a ima političku pozadinu.
- Oni koji tamo donose odluke pripadaju politici koja danas vlada i koja je neofašistička. Oni hoće da mijenjaju historiju i od toga dvije decenije ne odstupaju. Nema velike mudrosti za buduće vrijeme. Jedino da pravimo straže na spomeniku, ističe razočarani Đulić.
Zamjera i gradskoj vlasti, koja također skoro ništa ne radi na očuvanju Partizanskog groblja.
- Jesenas smo se sa gradonačelnikom dogovorili da uspostavimo odbor kako bismo mogli aktivirati novac i krenuti raditi. Ništa dosad nije uradio. Da jeste, danas bismo možda imali obezbjeđenje na groblju. Dakle, i on je saučesnik, cijeni Đulić.
Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK-a, za naš portal je kazao kako policiji niko ništa nije prijavio, ali da će zbog pisanja medija Policijska uprava Mostar najvjerovatnije napraviti uviđaj. Podsjećamo, Partizansko groblje oštećeno je i uoči Dana državnosti BiH, u novembru prošle godine, desetak sati uoči dolaska delegacija koje su pored ploča sa ispisanim imenima boraca za slobodu položile cvijeće.
ADNAN DEMIĆ
(Oslobođenje)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen