Montag, 25. September 2023

Prije 58 godina - Iz stare štampe: U Mostaru otkriveno Spomen-groblje, list Borba 25. septembra 1965.

 





U listu Borba od 25. septembra 1965. godine objavljen je tekst o otvaranju Partizanskog spomen groblja u Mostaru, autor je bio Refik Hamzić


"U Mostaru je otkriveno Spomen-groblje

Na mitingu je govorio Avdo Humo, član CKSKJ

Mostar 25. septembra

U Mostaru je danas održana velika svečanost povodom otkrivanja Spomen-groblja monumentalnog spomenika, podignutog u znak sećanja na pale borce narodnooslobodilačkog rata.

Pre početka završne svečanosti u Mostar su stigli učesnici marša. "Sa mesta gde su ginuli" , koji su pošli iz Bijele, Boračkog jezera, Glavatičeva, Kule, Rujišta, Kamene i drugih mesta u kojima su herojskom smrću pale stotine boraca. U ovom monumentalnom spomeniku, delo beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanocića, nalaze se posmrtni ostaci 614 palih boraca čija su imena ispisana na kamenim pločama i na taj način simbolizovana herojska borba naroda ovog kraja.

U popodnevnim časovima, pred ulazom u Spomen-groblje, na bivšem igralištu Veleža, održan je miting kome je prisustvovalo nekoliko hiljada građana. Pored ostalih, svečanosti su prisustvovali Đuro Pucar, član Izvršnog komiteta CK SKJ, Cvijetin Mijatović, politički sekretar CK SK BiH, mnogi društveni i politički radnici i delegacije boračkih organizacija.

Na mitingu je govorio Avdo Humo član CK SKJ, koji je između ostalog rekao da je ovo Spomen-groblje podignuto za večita vremena palim borcima ovog grada na čijem revolucionarnom delu treba da se vaspita naša mlada generacija. On je naročito istakao revolucionarnu prošlost Mostara i njegovog poznatog bataljina koji je uspešno izvršavao sve svoje dužnosti.

Posle mitinga otvoreno je Spomen-groblje a zatim su grobove uz zvuke Lenjinovog posmrtnog marša posetili roditelji palih boraca i gosti. Na 614 ploča majke, očevi, braća i drugovi položili su velike bukete cveća

R. Hamzić"

slika: Spomen-groblje u Mostaru

(Borba 1965-09-25)


Priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen