Samstag, 23. November 2019

Partizansko spomen-groblje - Help to preserve - prilozi objavljeni na bloguherojisaneretve.blogger.ba u novembrlu 2017.

29.11.2017.

Partizansko groblje čisto čeka obnovu







Rodni kraj
Zemlja koju volimo
Partizansko groblje čisto čeka obnovu

(tekst koji slijedi objavljen je na portalu oslobodjenje.ba dana 28. septembra 2017. godine, autor je Adnan Demić)

Radnici komunalnih preduzeća Parkovi i Komos nedavno su uspješno okončali prvu fazu radova, osnovnog grubog čišćenja nacionalnog spomenika BiH, kompleksa Partizanskog spomen-groblja u Mostaru.
Pohvale
Radovima, koji su započeli 10. novembra, bili su obuhvaćeni čišćenje i odvoz smeća, te kultiviranje vegetacije, a što je bilo neophodno uraditi kako bi se moglo pristupiti obnovi kompleksa prema usvojenim projektnim fazama.
Akcija čišćenja pozdravljena je iz oba odbora za obnovu spomenika. Predsjednik SABNOR-a Grada Mostara Sead Đulić rekao je da raduje to što je novac predviđen za čišćenje spomenika otišao tamo gdje treba otići, a ne kao ranije u neke druge svrhe.
- Super je to što se novac namjenski troši i nadam se da ćemo u tom ritmu nastaviti i dalje. Za obnovu spomenika trebaju nam milionska sredstva, rekao je.
Predsjednik drugog odbora Sergio Šotrić pohvalio je angažman radnika Komunalnog i Komosa, kao i Gradske uprave, posebno načelnika Odjela za komunalne djelatnosti Omera Pajića.
- Nakon više od deset godina institucionalne nebrige Grada Mostara, nepoštivanja službenih nadležnosti, nekompetentnosti i neodgovornosti, želim reći da me odličan rezultat ispunio velikim zadovoljstvom, te u tom smislu želim, prije svega, posebno zahvaliti radnicima komunalnih preduzeća, rekao je u izjavi za medije.
Predsjednik Mostarskog kruga, udruženja koje je uključeno u aktivnosti oko obnove spomenika, Alija Behram, navodi da je nakon čišćenja prioritet spomenik u budućnosti zaštititi od vandala.
- Po logici stvari, to bi trebala biti nova rasvjeta, videonadzor, te obnova male suvenirnice u blizini objekta koja može kao nekad biti atraktivna za turiste. Važno je i pjeskarenje ploča na kojima se ne vide jasno natpisi, s obzirom na vremenski utjecaj na njih, kao i obnova porušenih ploča, rekao je, napominjući da nekadašnja suvenirnica može biti i stražarska kućica.
Odbor za obnovu koji je formirao SABNOR nakon nedavne konstituirajuće sjednice uskoro će završiti operativni plan, odnosno imenovanje članova komisija i sekretarijata, a što je dogovoreno na nedavnoj sjednici u hotelu Bristol.

Velika kampanja
Potom slijede aktivnosti prema institucijama vlasti, međunarodnim faktorima i građanstvu. Bit će to velika kampanja koja će za cilj imati, prije svega, stvaranje pozitivne klime i mijenjanje antifašističke svijesti, a što će, nadam se, rezultirati obnovom ne samo ovog već i ostalih važnih spomenika, dodao je Sead Đulić.


(oslobodjenje)
28.11.2017.

UABNOR Mostar traži zaštitu Partizanskog





UABNOR Mostar: Ako se ne zaštiti, 9. decembra biće regionalno okupljanje antifašista na Partizanskom spomen groblju

Od noći 9. na 10. mart 1992. godine, noći prvog ozbiljnijeg ataka na Partizansko spomen groblje u Mostaru, do noći 24. na 25. novembar 2017. godine, kada se desio posljednji atak, prošlo je 25 godina i nešto više od 10 mjeseci, stoji u današnjem saopštenju UABNOR-a Mostar.
“Vrijeme je to u kome, sa malim nijansama, imamo istu političku strukturu na vlasti u gradu, ali i šire.
Vrijeme je to u kome se kontinuirano i uglavnom noću ruši i uništava Partizansko spomen groblje u Mostaru, remek djelo graditeljske baštine.
Vrijeme je to u kome niti jedna policijska struktura nije utvrdila ko su izvršioci, ali niti ko su inspiratori ili nalogodavci takvih djela.
Vrijeme je to u kome i sve vladajuće strukture, izuzev par pojedinaca, uglavnom šute.
Vrijeme je to u kome i Gradska uprava Mostara šuti kao da se sve to ne dešava u njihovom gradu.
Vrijeme je to u kome građane Mostara i njihove goste, koji baštine antifašističke tekovine, jake policijske snage sprovode i obezbjeđuju prilikom posjeta Partizanskom spomen groblju da bi odali poštu poginulim i ubijenim antifašistima Mostara u Drugom svjetskom ratu.
Vrijeme je to u kome nas ta ista policija uvjerava kako je Mostar siguran grad i kako je svima osigurana sloboda kretanja na području cijelog grada.
Vrijeme je to u kome je to isto Partizansko spomen groblje proglašeno Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
Ali, to ništa nije promijenilo, naprotiv.
Ako Partizansko spomen groblje jeste Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, onda hoćemo da vjerujemo, onda hoćemo da tvrdimo i tumačimo da je svaki atak na Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine atak na samu Bosnu i Hercegovinu.
Analogno tome, a slijedom ponašanja svih ozbiljnih vlada u svijetu, svaki atak ove vrste na Bosnu i Hercegovinu hoćemo i možemo jedino tumačiti kao teroristički akt.
Ko onda ima pravo  šutjeti i ništa ne preduzimati tolike godine, u kojima se na Partizanskom spomen groblju u Mostaru, u Bosni i Hercegovini dešavaju teroristički akti?
Ko ima pravo zamjeriti bilo kome, ko bez najave policiji, ode posjetiti Partizansko spomen groblje i položiti cvijeće?
Pa mi živimo u sigurnom gradu, kaže ta ista policija.
Najavljuju li policiji se posjete i drugim grobljima, naprimjer za Dan mrtvih ili Dan šehida, logično je pitanje.
Posljednji teroristički čin pred Dan državnosti Bosne i Hercegovine jasna je poruka koju smo mi antifašisti Mostara okupljeni u Udruženju antifašista i boraca NOR – a dobro razumjeli.
Zato poručujemo svim nivoima vlasti u našoj domovini i svima onima koji su odgovorni da nam kao građanima obezbijede sigurno i slobodno kretanje u gradu Mostaru, ali i da zaštite objekte od interesa za cijelu državu, da ovakvu nebrigu prema građanima, ali i samoj državi više nemamo pravo tolerisati.
Zato zahtijevamo da u roku od 10 dana preduzmete sve mjere fizičke zaštite Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine koji se zove Partizansko spomen groblje u Mostaru i tako spriječite dalje terorističke aktivnosti na ovom spomeniku.
Takođe, zahtijevamo da u istom roku budu sankcionisani izvršioci ovih terorističkih aktivnosti, jer svi znamo gdje im je centar iz koga kreću u svaku akciju.
Ako u ovom roku Partizansko spomen groblje ne bude adekvatno zaštićeno, zakazujemo za subotu, 9. decembra 2017. godine sa početkom u 12 sati veliko regionalno antifašističko okupljanje na Partizanskom spomen groblju u Mostaru. Položićemo cvijeće, odati poštu poginulim i ubijenim, podići šatorsko naselje i svojim tijelima danonoćno štititi Bosnu i Hercegovinu štiteći njen Nacionalni spomenik.
Smrt fašizmu – Sloboda narodu!”, stoji na kraju saopštenja UABNOR-a Mostar.
(NovaSloboda.ba)
27.11.2017.

Spriječiti vandalizme koji su šamar cijelom Mostaru i BiH









Odbor za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja – nacionalnog spomenika BiH u Mostaru, ponovo diže svoj glas osude vandalskog nasrtaja i prijetnji kojima su u prošli petak bili izloženi građani i pripadnici UABNOR-a, kada su pokušali da – uoči Dana državnosti BiH, polože cvijeće i poklone se sjenima antifašista sahranjenih u kompleksu spomen obilježja. Sa gnušanjem osuđujemo istog dana ponovljene, ničim izazvane, grube prijetnje i napade kojima su u kompleksu spomenika bili izloženi studenti građevinskih nauka iz Srbije, Hrvatske i BiH, okupljenih u multietničkoj grupi pod okriljem međunarodnog studentskog istraživačkog projekta na Građevinskom fakultetu mostarskog Sveučilišta, navodi se u dopisu Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomena groblja u Mostaru, koga je potpisao predsjednik Sergej Šotrić, i koji je upućen predsjedavajućem VM BiH dr. Denisu Zvizdiću, premijeru Vlade FBiH Fadilu Novaliću, predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edinu Mušiću, predsjedniku FBiH Marinku Čavari, podpredsjednicima FBiH Milanu Dunoviću i Meliki Mahmutbegović, ministru Federalnog MUP-a Aljoši Čampari, predsjedniku Vlade HNK-a dr. Nevenku Hercegu, ministru MUP-a HNK-a Slađanu Bevandi i gradonačellniku Mostara Ljubi Bešliću.
„Nema nikakve sumnje da provokacije i nasrtaji grupica neodgovornih pojedinaca, na žalost – mlađe populacije, izvorište imaju sa istih onih adresa koje godinama inspiriraju i čine sve kako bi se uništili i pobrisali tragovi naše kolektivne momorije, sjećanja i civilizacijskih vrijednosti na kojima počiva naš Grad kao i savremena Evropa, baštineći – baš kao i Bosna i Hercegovina, opšteprihvaćene tekovine i vrednote antifašizma, čovjekoljublja i vjekovne multietničke sadržine života na koju su naš Grad i cijela naša zemlja s razlogom ponosni.
Posve je bjelodano da su ataci ovakve vrste uslijedili nakon što je uspješno započeta ozbiljna i sveobuhvatna aktivnost radi rekonstrukcije i revitalizacije spomeničkog kompleksa, kao i njegove trajne zaštite, kao ponovnog blistavog sadržaja ukupne kulturne i turističke ponude hercegovačkog središta. Na tom zadatku su proteklih dana zajedno i vrijedno radili zaposleni iz komunalnih poreduzeća „Parkovi“ i „Komos“, kao i brojne druge organizacije i pojedinci koji – kao prijatelji projekta, na različite načine doprinose ovom cilju, potaknuti nedavnom posjetom i odlučnom inicijativom i obećanjem premijera Denisa Zvizdića i Fadila Novalića, da će ovom nacionalnom spomeniku BiH biti ponovo vraćen stari sjaj i privlačnost.
Povodom najnovijih vandalskih nasrtaja, kojima je cilj ne samo da se zaplaše posjetioci spomenika i odvrate od okupljanja na ovom mjestu, nego i da se učini još veća šteta sadržajima u okviru spomeničkog kompleksa – razbijanjem kamenih cvjetova sa imenima poginulih antifašista i rodoljuba, te ispisivanjem grafita sa uvredljivim sadržajima, pozivamo sve nadležne organe u Gradu Mostaru, Hercegovačko-Neretvanskom kantonu, Federaciji i državi BiH, da odlučno i bez oklijevanja, preduzmu sve potrebne mjere kako bi se vandalizam zaustavio, sankcionisao i preventivnim mjerama i radnjama ubuduće spriječio.
Naš apel da se učini sve kako bi se trajno zaštitio najvrijedniji nacionalni spomenik države BiH u Mostaru, posebno se odnosi na gradske strukture vlasti Mostara i HNK, policiju i sigurnosne službe.
Ovo je dobra prilika da i njih i sve građane Mostara podsjetimo da se nedavna – od svih građana pozdravljena kandidatuta Grada Mostara za prijestonicu evropskog centra kulture (2025. godine), duboko kosi sa ovakvim i sličnim necivilizacijskim događajima i slučajevima, koji su u potpunoj suprotnosti sa smislom i ciljevima takve plemenite i dobrodošle inicijative.
Kakvu poruku, u ime svih nas – dobrodušnih građana Mostara, kojima na srcu jeste interes i pripadnost društvu i porodici ujedinjenih naroda Evrope i svijeta, šaljemo toj istoj Evropi i svijetu, vijestima i slikama nasilničkih prijetnji Mostarcima i njihovim gostima, te vandalskim nasrtajima na naše mostarske i ujedno evropske vrijednosti i svetinje?
Odgovor na ovo pitanje možemo i moramo iznjedriti zajedno samo ako se sa ovim nemilim događajima, ali i prijetnjama da bi se mogli ponoviti, suočimo bez oklijevanja, iskreno i odlučno.
Nemamo nikakvu sumnju da ovakav pristup i zahtjev dijelimo sa ogromnom većinom naših sugrađana, koji žude za mirom i sigurnošću. Ovo nije samo dug prema svjetlim žrtvama jedne generacije mladosti Mostara, nije u pitanju samo poštovanje i razumijevanje za ono što su prošli u borbi protiv fašizma i rasizma, nego je – prije svega, naš zajednički dug, naša obaveza i naša nada da je upravo odbranom ovih vrijednosti danas moguće graditi mir, društvo i državu u kojoj ćemo se, u mirnom i tolerantnom okruženju, moći posvetiti izazovima zajedničke, prosperitetne budućnosti“, stoji na kraju dopisa.
(NovaSloboda.ba)
25.11.2017.

Partizansko uz Dan državnosti BiH

Posjete, polaganje cvijeća, incidenti, razbijanje preostalih spomen ploča...sve u dva dana 24. i 25. novembra 2017.















 




(fotografije portali, facebook, internet)

(spagos)
20.11.2017.

Partizansko spomen groblje Mostar – Završena prva faza čišćenja






























Radnici dva mostarska komunalna poduzeća „Parkovi“ i „Komos“ u nedjelju su u poslijepodnevnim satima uspješno završili 1. fazu radova – osnovnog grubog čišćenja nacionalnog spomenika BiH, kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru.
''U nedjelju su pojedini članovi „Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru“ inspicirali cijeli lokalitet, te nakon što smo se na licu mjesta uvjerili u odlične rezultate, zadovoljstvo nam je obavijestiti domaću i svjetsku javnost, da je 1. faza radova – osnovnog grubog čišćenja Partizanskog spomen groblja završena, te da smo spremni za ulazak u sljedeću fazu radova, do konačne obnove i trajne zaštite nacionalnog spomenika države Bosne i Hercegovine – Partizanskog spomen groblja u Mostaru'', navodi se u saopštenju ''Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru'' kojeg potpisuje Sergej Sergio Šotrić.
Radovima, koji su počeli prije 9 dana (10.11.17) bilo je obuhvaćeno čišćenje i odvoz smeća s ovog lokaliteta, te kultiviranje vegetacije, što je bilo neophodno uraditi, kako bi se moglo pristupiti obnovi spomeničkog kompleksa prema usvojenim projektnim fazama.
Tehnički rukovoditelj radova Milica Dogan, istovremeno i član „Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru“, istaknula je na samom početku radova da bi po stručnoj procjeni, ovi radovi trebali potrajati 7 do 10 radnih dana, ovisno od vremenskih prilika. ''Imam veliko zadovoljstvo konstatirati, da su radnici dva mostarska komunalna poduzeća „Parkovi“ i „Komos“, već nakon samo 8 radnih dana, od kojih je jaka kiša 2 dana ometala radove – jučer u poslijepodnevnim satima - uspješno završili radove'', navedeno je u saopštenju.
''Nakon više od 10 godina institucionalne nebrige grada Mostara, nepoštivanja službenih nadležnosti, nekompetentnosti i neodgovornosti, želim reci, da me današnji odličan rezultat ispunio velikim zadovoljstvom, te se u tom smislu želim prije svega posebno zahvaliti radnicima komunalnih poduzeća „Parkovi“ i „Komos“, kao i njihovim rukovoditeljima na profesionalnosti i brzini izvršavanja preuzetih obaveza'', dodaje Sergej Sergio Šotrić. Zahvalio je načelniku Odjela za komunalne poslove Grada Mostara - Omeru Pajiću na njegovom angažmanu i zaslugama za završetak svih planiranih radova u ovoj fazi prije predviđenog roka. ''Ispunjava me ponosom i činjenica, da su dobri ljudi Mostara i prijatelji našeg projekta - obnove i trajne zaštite ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine - svaki dan rada na ovom lokalitetu, organizirali doručak za sve radnike komunalnih poduzeća „Parkovi“ i „Komos“. Njima upućujem moju duboku ljudsku zahvalnost'', rekao je Sergej Sergio Šotrić. ''Želim da podsjetim javnost, da sam prije mjesec dana izabran za predsjednika "Odbora za podršku obnove kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru", na mjesto preminulog Radmila Brace Andrića, te da sam odmah i bez oklijevanja preuzeo konkretne aktivnosti i mjere usmjerene ka realizaciji postavljenog cilja. Ovu odgovornu dužnost obavljam pro bono, a sve troškove (napr. za avionske karte i slično), koji mi nastaju tokom obavljanja ove dužnosti, snosim iz vlastitog džepa, želeći time i na ovaj način dati svoj doprinos što bržoj obnovi i trajnoj zaštiti Partizanskog spomen groblja – nacionalnog spomenika BiH'', dodao je.

Rekao je kako mu osim članova odbora u ovom poslu pomaže 20-ak kompetentnih ljudi, ali da im imena još neće otkriti. Kaže kad dođe vrijeme ta će imena sva njihova imena će biti urezana u zlatnim slovima u javni prostor. Podsjetio je na posjete Partizanskom predsjedavajućeg vijeća Ministara BiH - Denisa Zvizdića i premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića. Dva premijera su, nakon obilaska spomeničkog kompleksa, položili cvijeće i odali počast poginulim antifašistima. O ovoj posjeti, najutjecajniji elektronski mediji, novine i internetski portali, već su obavijestili javnost, prenijevši i izjave premijera, gospode Zvizdića i Novalića, da će bez odlaganja poduzeti sve mjere i inicijative iz njihove nadležnosti, kako bi se aktivirao proces obnove i trajne zaštite ovog spomeničkog kompleksa, objasnio je Sergej Sergio Šotrić. ''U radnom dijelu ove - s naše strane organizirane - posjete, premijeri Zvizdić i Novalić upoznati su s kompletnom projektnom dokumentacijom koju je pripremila Agencija „Stari grad“ Mostar, a koja sadrži i sva potrebna odobrenja i suglasnosti nadležnih gradskih i federalnih organa vlasti, što sugerira da obnova Partizanskog spomen groblja može otpočeti čim se osiguraju neophodna financijska sredstva. Na ovom sastanku, dogovoren je red poteza kako lokalnih, tako i federalnih struktura vlasti, koje će, u skorom vremenu, osigurati da se na ovom spomeničkom kompleksu što prije pokrenu radovi na obnovi i zaštiti, sve do konačnog uređenja i sanacije cijelog spomeničkog kompleksa kako bi bio vraćen gradu i građanima Mostara u punom sjaju i privlačnosti'', dodao je Šotrić . Uspješni radovi Shodno tome - 3 dana kasnije (u petak,10.11.17.) su počeli radovi 1. Faze – osnovnog grubog čišćenja ovog nacionalnog spomenika države Bosne i Hercegovine, koji su jučer uspješno završeni. ''Ovom prilikom želim još jednom javno iskazati moju duboku zahvalnost, kao i zahvalnost ostalih članova "Odbora za podršku obnove kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru", te i zahvalnost članova moga tima, predsjedavajućem vijeća Ministara BiH Denisu Zvizdiću i premijeru Vlade Federacije BiH, Fadil Novaliću, da su bez odlaganja poduzete sve mjere i inicijative iz njihove nadležnosti, želim da im se zahvalim na svesrdnoj pomoći, na koju ćemo biti upućeni sve do okončanja uspješne obnove i trajne zaštite Partizanskog spomen groblja u Mostaru'', rekao je Šotrić. ''Na svaki pokušaj ometanja, opstruiranja, usporavanja i/ili javnog difamiranja našeg rada, odgovorit ćemo snagom pravne države, u skladu s važećim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine! Na svaku ponudu aktivne suradnje, pomoći i/ili podrške našem radu, odgovorit ćemo pružanjem ruke, imajući pri tom uvijek u vidu interese države Bosne i Hercegovine'', stoji u saopšenju ''Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru'' kojeg potpisuje Sergej Sergio Šotrić . 
19.11.2017.

Partizansko: Slovenija – Mostar




Pismo Franka Pleška, predsednika odbora AVNOJ Slovenija (ZZBNOB Slovenije) gradonačelniku grada Mostara

(prenešeno sa stranice facebook/Sladjana Marić)

Prenosim komentar Franka Pleska, na mome zidu u cijelosti:

Pise: FRANKO PLESKO

Juče sam poslao mail gradu Mostar -Opštini Mostar

Postovani Gradonačelnik grada Mostara
Javljam vam se, posto skoro svake godine posječivamo partizansko groblje u vašem gradu Mostar gde leže kostiju svih partizana iz svih republika Jugoslavije ali i kosti naši partizana iz Slovenije , koji su dali živote u raznim bitkama i bitki za oslobodjenje vašeg grada Mostar. Smatramo ,da je nedopustivo i sramno , da dozvolite huliganima i nekoj
marginalnoj grupi pod potajnim djelovanjem neoustaskih i aktualnih političkih vlast to,,i takvo stanje na jednom najljepših i največih spomenika NORa i antifašizma.To,da kada posječivamo vaš grad koji je preljep i biser na prostorima Jugoslavije, posječivamo i taj spomenik, ali posječivamo ga uz pratnju POLICIJE, jar smo imali več pretnje vaših gradjana i imamo strah ,fizičkog matretiranja i oštečenja naše imovine. !!!
Mislim ,da je krajne vreme, da grad uz pomoč same države Bosne i Hercegovine preuzme mjere zastite tog nekada bisera Jugoslavije , renovira-restaurira našu od svih tu kulturnu baštinu taj spomenik, postavi monitoring kamere i pohapsi tu bandu neoustasa i huligana i kazni ih največoj mjeri !
Vreme je, da se i vi ,vodstvo opštine otreznite i počnete razmisljati, da imate u gradu i taj spomenik, koji interesira pored vašeg prelepog grada i čuvenog kamenog mosta svetske turiste ..medju kojima je i puno turista iz Slovenije. Europa bazira na ANTIFAŠIZMU, Samo napomena : Muzej AVNOJa u Jajcu , koji je drugi najposječivani muzej u BiH u godini dana posjeti preko 14. hiljada posjetioca iz Slovenije.
U nadi za rješenje sramote vašeg grada :
Pozdrav iz Slovenije Franko Pleško predsednik odbora AVNOJ Slovenija (ZZBNOB Slovenije) to je nekadašnji SUBNOR Slovenije
Ps; U prilozi vam šaljem fotografije spomenika -vašeg i spomenika u Sloveniji
tačnije spomenik posvečen 29, Hercegovačkoj diviziji (vašim Hercegovcima koji su poginuli na oslobodjenju april -maj 1945 na oslobodjenju Slovenije i Jugoslalvije )
Mislim da komentar nije potreban.

15.11.2017.

Partizansko spomenik Mostar - Radovi na čišćenju do 14. novembra 2017.














(preneseno sa Sergio Šotrić/facebook)

VAZNO!!!!! BUDI DRUGARICA-BUDI DRUG, PODIJELI POST, POMOZI U INFORMISANJU JAVNOSTI - BUDI DIO OVE AKCIJE ZA EVROPSKU BIH
OBAVJESTENJE ZA JAVNOST "Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru"/ DANASNJE FOTOGRAFIJE /
DANAS - 4. RADNI DAN - NASTAVLJENI RADOVI NA CISCENJU, KAKO BI SE MOGLO PRISTUPITI OBNOVI PARTIZANSKOG SPOMEN GROBLJA U MOSTARU (od 2006. godine nacionalsnog spomenika drzave Bosne i Hercegovine) / I danas - od ranih jutarnjih casova - radnici dva mostarska komunalna preduzeća "Parkovi" i "Komos" nastavili su (u prosli petak zapocetu) akciju čišćenja nacionalnog spomenika BiH - kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru.
Mi smo radnicima (kao i svaki dan) obezbjedili obilan dorucak. Vrijedne radnike ova dva komunalna preduzeca, mozete vidjeti i kako u pauzi zajedno doruckuju na gornjem platou kompleksa Partizanskog spomen groblja.
ZA SAMO 4 RADNA DANA (od kojih je jedan dan - juce - padala kisa) OVI VRIJEDNI LJUDI SU URADILI DOSTA POSLA - VISE NEGO STO SMO PLANIRALI. (danasnji rezultati su zabiljezeni na fotografijama).
Sutra cemo inspicirati postignuto i shodno rezultatima, dogovoriti dalje radne korake.
Radovima će biti obuhvaćeno čišćenje i odvoz smeća sa ovog lokaliteta, te kultiviranje vegetacije što je neophodno uraditi kako bi se moglo pristupiti obnovi spomeničkog kompleksa prema usvojenim projektnim fazama.
Tehnički rukovoditelj radova gopspodja Milica Dogan - inace clan "Odbora za podrsku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru" - istakla je kako će radovi potrajati 7 do 10 dana, zavisno od vremenskih prilika.
Načelnik Odjela za komunalne poslove Grada Mostara, Omer Pajić posebno ističe zajednički angažman mostarskih komunalnih preduzeća i uvjeren je da će se svi planirani radovi u ovoj fazi završiti u predviđenom roku.
"Ovo je samo prvi korak na putu do našeg konačnog cilja obnove Partizanskog spomen groblja nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine. Zajednički rad radnika Parkova i Komosa pokazuje nam da svi zajedno možemo učiniti mnogo više i za Partizansko groblje i za naš grad i državu ", rekao je ovim povodom Sergej Sergio Šotrić predsjednik "Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru".
IZVOR:
Cjelokupni sadrzaj ponudjenih informacija (u tekstu i slici) ima svoje izvoriste u "Odboru za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru", koji i na ovaj nacin - transparentno, neposredno i aktuelno - zeli svoje inicijative i aktivnosti pribliziti javnosti.
Sergej Sergio Sotric
Predsjednik

Sergio Sotric / 14.11.17
12.11.2017.

Konstituisan odbor za obnovu i revitalizaciju Partizanskog spomenika u Mostaru



Antifašisti regije

Konstituisan odbor za obnovu i revitalizaciju Partizanskog spomenika u Mostaru

11. novembra 2017.

Odbor za obnovu i revitalizaciju Partizanskog spomenika, kojeg je ljetos formiralo Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar, konstituisan je danas u Mostaru
Odbor predvodi Raif Dizdarević bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ koji je bio spriječen da prisustvuje konstituisanju.

Sead Đulić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar kazao je u uvodu da namjera ovog odbora nije u tome da se oni bave samom gradnjom.

"Ne želimo da se mi bavimo nabavkama kamena, raspisivanjem tendera i slično, naša funkcija je da pokrenemo priču o antifašizmu u gradu i državi u kojoj je previše fašističkih pojava, da skrenemo pažnju na Partizansko groblje, da vršimo pritisak na institucije države kojima je zakonska obaveza da urade i zaštite taj prostor koji je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine", kazao je Sejo Đulić.

Odbor će u isto vrijeme lobirati kod domaćih i međunarodnih finansijskih institucija, donatora i fondacija koje imaju novac za slične projekte.

"Želimo da pomognemo autoritetom pojedinaca, ali i kolektivnim autoritetom koji će ti pojedinci zajedno imati. Drugo, odbor je regionalnog karaktera, nije on mostarski i samo bosanskohercegovački, već je ideja da ovo remek djelo Bogdana Bogdanovića bude početak jedne velike regionalne priče o zaštiti antifašističkih obilježja na teritoriju država nastalih raspadom Jugoslavije", dodao je Đulić.

Đulić smatra da antifašističku priču, kojom se svi civilizirani ljudi na svijetu ponose, treba vratiti na političku i društvenu scenu, jer kod nas historija prestaje s 1941. godinom.

"Onda je lako trovati djecu praveći od fašista antifašiste, dizati drugačija obilježja. Mladi nisu krivi, vrh države je kriv što je situacija danas ovakva i što je stanje na Partizanskom groblju takvo kakvo je", zaključio je Sejo Đulić.

U odsustvu Raifa Dizdarevića sastankom je predsjedavao dr. Bakir Nakaš, predsjednik Saveza antifašista i boraca NOB-a BiH koji je kazao kako je Partizanski spomenik u Mostaru bolna tačka naših antifašista.

"Ovakav jedan objekat koji zaslužuje dužnu pažnju po svim aspektima danas se nalazi u jadnom stanju, a ono je takvo zbog situacije u kojem se nalazi grad Mostar. Sve loše što se u Mostaru dešava odražava se i spomeniku. Nažalost u vremenu jačanja fašističkih ideja, mi danas imamo snage koje su prisutne i kojima nije stalo da jedan ovakav objekat ima takav značaj i on se iz godine u godinu skrnavi", kazao je Nakaš.

SABNOR BiH želi da akcija koja popirma organizovane oblike zaživi u punom sjaju i da se pokrenu svi oni relevantni faktori koji mogu poboljšati stanje ovog vrijednog spomen obilježja.

"Prvenstveno se to odnosi na lokalne vlasti, ali i one kantonalne i entitetske. Nama je drago i iznenadili smo se su sa vrha Federacije BiH i države upriličili posjetu dva premijera i eto možda je i to jedan od znakova da se stvari mijenjaju te da i ovih koji su na vlasti, a do sada nisu pokazivali preveliki interes shvate da vrijednosti antifašističke borbe koje se ogledaju o ovom spomeniku i danas jako važne", dodao je Bakir Nakaš.

Nakaš je naglasio i da je bitna promjena svijesti naših ljudi prema ovom objektu te da stanje Spomen obilježje Vrace u Sarajeva nije mnogo bolje i da je ono postalo leglo narkomanije i ljudi kriminalnog miljea.

Članovi Odbora za obnovu i revitalizaciju Partizamnskog spomen-groblja u Mostaru:

1. Raif Dizdarević, bivšipredsjednik Predsjedništva SRBiH, bivši Predsjednik Skupštine SFRJ, bivši ministar vanjskih poslova SFRJ i bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ
2. Dr. Bakir Nakaš, infektolog
3. Akademik Ivan Štraus, arhitekta
4. Dr. Latinka Perović, istoričar
5. Akademik Slavo Kukić, sociolog
6. Prof. dr. Miodrag Živanović, filozof, esejist, publicist
7. Prof. dr. Žarko Korać, političar
8. Prof. dr. Hrvoje Klasić, istoričar
9. Dr. Selma Jakupović, anesteziolog
10. Dr. Aner Žuljević, ekonomist
11. Prof. dr. Elbisa Ustamujić, univerzitetski profesor
12. Dr. Milojka Nadaždin, agronom
13. Prof. dr. Nerzuk Ćurak, univerzitetski profesor, esejist, publicist
14. Dr. Goran Karanović, pravnik
15. Dr. Dragan Markovina, istoričar
16. Dr. Izudin Pintul, urolog
17. Prof. dr. Zdravko Grebo, univerzitetski profesor
18. Prof. dr. Husnija Kamberović, istoričar
19. Dr. Ivan Ristić, Wissenschaftlicher Mitarbeiter/Kurator Leopold Museum - Privatstiftung
20. Docent dr. Edin Čolaković, ekonomista
21. Dragi Žujo, ekonomista
22. Mr. Milan Račić, pravnik
23. Mr. Jasmin Branković, pravnik
24. Mr. Selim Bešlagić, političar
25. Mr. Mladen Ćavar, političar
26. Mensur Seferović, učesnik NOR-a, publicista
27. Danilo Škorja, borac 3. prekomorske brigade koja je učestvovala u
oslobađanju Mostara 14. februara 1945. godine
28. Zoran Pusić, profesor
29. Branko Lukovac, diplomat
30. Mr. Bogić Bogićević, političar
31. Mr. Bojan Spasojević, magistar poljoprivrede, odsjek: floristika i pejzažno oblikovanje
32. Nenad Čanak, političar
33. Vehid Šehić, pravnik
34. Aleksandar Popov, direktor centra za regionalizam Novi Sad
35. Nermin Nikšić, pravnik, političar
36. Željko Komšić, pravnik, političar
37. Vesna Šunjić, biznis menadžer
38. Zlatko Dizdarević, diplomata
39. Erik Fabijanić, političar
40. Slobodan Simović, potpredsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore
41. Mišo Marić, publicista
42. Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica lista "Oslobodjenje"
43. Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH
44. Igor Galo, glumac
45. Milan Gorjanc, član GO ZZB Slovenije
46. Slobodan Popović, političar
47. Dino Mustafić, reditelj
48. Aleksandar Žolja, NVO aktivista
49. Sead Đulić, reditelj
50. Saša Magazinović, političar
51. Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, političar, pravnik
52. Lana Prlić, političar
53. Svetozar Pudarić, arheolog
54. Zoran Mikulić, pravnik
55. Edin Zagorčić, političar
56. Vesna Saradžić, političar
57. Nijaz Skenderagić, biznis menadžer
58. Miralem Đajo, aktivista UABNOR-a
59. Jusuf Obradović, advokat
60. Mahmut Trčalo, političar
61. Muzafer Šehović, političar
62. Muhamed Voloder, pravnik
63. Slobodan Andrić, aktivista UABNOR-a
64. Šemsudin Omeragić, arhitekta
65. Safet Nožić, aktivista UABNORA-a
66. Milovan Mišo Rupar, aktivista UABNOR-a
67. Salih Alikalfić, biznismen
68. Mustafa Polutak, general u penziji
69. Faruk Ćupina, advokat
70. Sead Ćišić, aktivista UABNOR-a
71. Zlatko Šoše, član porodice poginulog borca pokopanog na Partizanskom spomen-groblju
72. Zijat Mušić, političar
73. Boro Bjelobrk, dipl.ing. elektrotehnike


(klix.ba)
11.11.2017.

Sastanak Odbora za obnovu i revitalizaciju Partizanskog spomen groblja u Mostaru





U subotu 11. novembra, sa početkom u 12 sati, u Kongresnoj dvorani hotela “Bristol” održaće se konstituirajuća sjednica Odbora za obnovu i revitalizaciju Partizanskog spomen groblja, što ga je još ljetos formiralo Udruženje antifašista i boraca NOR – a Mostar.
Odbor čini sedamdesetak uglednih, prije svega antifašista, a onda značajnih stručnjaka u svojoj oblasti i društveno angažovanih pojedinaca. Predsjednik Odbora je Raif Dizdarević, bivši predsjednik Predsjedništva SR BiH, bivši predsjednik Skupštine SFRJ, bivši ministar vanjskih poslova SFRJ i bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ.
Uloga Odbora je stvaranje pozitivne klime, ne samo u Mostaru, nego i šire, za reafirmaciju antifašizma kao civilizacijske tekovine koju baštinimo i sa kojom se možemo i moramo ponositi. Promjena shvatanja antifašizma i razumijevanje neofašističkih pojava stvaraće pozitivne pretpostavke za očuvanje postojećih, ali i za obnovu oštećenih i uništenih antifašističkih obilježja, ne samo u Mostaru, nego i na prostoru bivše zajedničke nam države. U tom smislu, Odbor čine pojedinci iz čitave regije. Naravno, Odbor će vršiti kontinuirani pritisak na sve nivoe vlasti u državi da izvršavaju svoju zakonsku obavezu i Partizanskom spomen groblju u Mostaru, Nacionalnom spomeniku BiH, posvete dužnu pažnju i vrate ga u prvobitno stanje.
Odbor će lobirati, kako u BiH, tako i u svijetu, da se obezbijedi sve što je potrebno da bi ovo remek djelo graditeljske baštine autora Bogdana Bogdanovića zasijalo u punom sjaju, saopšteno je iz UABNOR-a Mostar.
(NovaSloboda.ba)
10.11.2017.

Počeli radovi na obnovi Partizanskog spomen-groblja u Mostaru





Čišćenjem pristupnog ulaza, jutros su počeli radovi na obnovi Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, djelo ahitekte Bogdana Bogdanovića, izgrađenog 1965. godine u čast poginulim mostarskim partizanima i antifašistima tokom NOB-e.
Partizansko spomen-groblje, jedan od simbola grada na Neretvi i jedan od najljepših arhitektonskih zdanja posvećenih antifašistima u Evropi, devastiran je tokom posljednjeg rata, ali i u postratnom periodu.
Partizansko spomen-groblje u Mostaru proglašeno je 2006. godine nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
(NovaSloboda.ba)
10.11.2017.

Posjeta Partizanskom groblju u Mostaru



Sa stranice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine

06 Nov 2017

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić posjetili su danas Partizansko groblje u Mostaru gdje su izrazili nezadovoljstvo jer se ovaj nacionalni spomenik nalazi u jako lošem stanju te poručili da se mora više starati o njemu.

- Ovaj spomenik ima višestruke vrijednosti, a dizajnirao ga je i osmislio jedan od velikana arhitekture Bogdan Bogdanović koji je bio veliki arhitekt i čovjek - kazao je Zvizdić novinarima.

Rekao je da očekuje da svi nivoi vlasti pomognu zaštiti, očuvanju i rehabilitaciji spomenika.

- Ovdje leže mladi ljudi koji su dali živote u borbi protiv fašizma i to se nikada ne smije zaboraviti da ne bi i buduće generacije počele zaboravljati ono što se desilo prije 20-ak godina - istakao je Zvizdić.

Poručio je da će pružiti značajnu podršku da radovi na rehabilitaciji Partizanskog groblja u Mostaru počnu što prije.

- Uradit ćemo to da buduće generacije nađu izvor i nadahnuće da je fašizam zlo i da se protiv njega uvijek mora boriti, i da zlo nikada ne može pobijediti dobro - naglasio je Zvizdić.

Premijer Novalić je kazao da je ovaj spomenik jedan od najmonumentalnijih u Federaciji BiH te da predstavlja znak trajne opredijeljenosti Mostara prema antifašizmu.

- Spomenik je potpuno zapušten, došli smo da vidimo kako da makar uži kompleks od 5.000 kvadratnih metara vratimo u funkcionalnu upotrebu - istakao je Novalić.

Poručio je da je zakonska obaveza brinuti o spomenicima te da Partizansko groblje u Mostaru podsjeća na sve poginule u borbi protiv fašizma u Evropi i svijetu.

Naveo je da će se pokušati doći do dugoročnog rješenja jer je spomenik već jednom saniran, iako to njegovo stanje ne pokazuje.

- Ovo nije pitanje politike. Ovaj spomenik podjednako pripada svim Bosancima i Hercegovcima bez obzira na nacionalnu i stranačku pripadnost - poručio je Novalić s ovog spomenika.

http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/aktuelno_v2.php?akt_id=6791

(fbih)


07.11.2017.

Zvizdić i Novalić posjetili kompleks Partizanskog spomen groblja u Mostaru



Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić, zajedno sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjednikom Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja Sergejem Sergiom Šotrićem obišao je danas u Mostaru devastirani kompleks Partizanskog spomen groblja, saopšteno je iz Službe za informisanje VM BiH.
Tokom obilaska, predsjedavajući Zvizdić je rekao da je ovaj spomenik borbe protiv fašizma jedan od simbola grada na Neretvi, ali da je trenutno stanje u kome se groblje nalazi u potpunoj suprotnosti s onim zbog čega je i sagrađeno.
„Moram kazati da je zaista prvi utisak tuge i velikog razočaranje da se graditeljska cjelina i jedan od najznačajnih i najljepših ambijentalnih spomenika, ne samo na područu BiH, nego i bivše Jugoslavije nalazi u ovakvom stanju“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić nakon posjete Partizanskom spomen obilježju u Mostaru.
Predsjedavajući Zvizdić je istakao da se radi o jednoj izvanrednoj građevinskoj cjelini, ambijentalnom i memorijalnom kompleksu, s istorijskom, simboličkom i estetskom vrijednošću, a koji je dizajnirao i osmislio Bogdan Bogdanović, velikan arhitekture i ubranizma na našim prostorima.
„Bogdanović, osim što je bio velikan graditeljstva, bio je jedan veliki čovjek koji je, kada je krenulo hegemonističko ludilo na području bivše Jugoslavije, zbog sukoba sa Miloševićem napustio Beograd i otišao živjeti u Beč“, kazao je Zvizdić.
Dakle riječ o jednom izuzetnom umjetničkom djelu, dodaje predsjedavajući Zvizdić – jednom od dvadeset ovakvih koji će svi zajedno biti tretirani kao nacionalni spomenici UNESCO-a. Naglasio je da će nastojati da državni nivo vlasti bude uključen u proces obnove spomenika.
„Ova graditeljska cjelina proglašena je nacionalnim spomenikom BiH i nalazi se pod adminastrativnom zaštitom Federacije BiH, i očekujem da svi nivoi vlasti, Grad Mostar i FBiH, a ja ću svakako vidjeti da u to bude uključen i državni nivo u cilju zaštite, očuvanja i rehabilitacije ovog izuzetnog spomenika koji ima simboličku i historijsku vrijednost“, rekao je Zvidić.
On je podsjetio na istorijski, simbolički i kulturološki značaj spomenika.
“Ovdje leže mladi ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma i to nikad ne smijemo zaboraviti. Ne smijemo zaboraviti našu slavnu prošlost, da ne bi neke buduće generacije počele zaboravljati ono što se desilo prije dvadesetak godina na našim područjima. Taj fašizam je ponovljen na prostoru BiH i ponovo su se Mostarci, Bosanci i Hercegovci, borili protiv fašizma. Moramo imati potpuno razumijevanje prema takvim istorijskim događajima, moramo jasno podcrtati da su u Bosanci i Hercegovci uvijek bili protiv fašizma i da to jeste habitus ovih prostora, i to mora kroz ove i spomenike iz prošlog rata biti sačuvano i zaštićeno, te na ispravan način biti postavljeno kao izvorište edukacije i saznanja iz prošlosti za budućnost budućih generacija Bosanaca i Hercegovaca“, rekao je Zvizdić.
„Zbog toga, hvala organizatorima koji su pozvali premijera Novalića i mene da danas posjetimo ovaj memorijalni kompleks. Odlazimo na neki način tužni zbog stanja u kome se spomenik nalazi, ali svakako ćemo se značajno posvetiti ovome pitanju, kako bi brzo krenuli startni radovi koji će označiti početak rehabilizacije ovoga spomenika na komw će buduće generacije naći izvor spoznaje da je fašizam zlo, da se protiv fašizma treba boriti uvijek kao što je to bilo prije 70 godina i kao što je to bilo prije 25 godina“, dodao je on. „Nikada se ne može pobijediti dobro. Bosna i Hercegovina a pogotovo Mostar uvijek su bili mjesto civilizacijskog razmišljanja, mjesto slobodarskoga duha i kao što je Bogdan Bogdanović rekao – da mu je ovo jedan od najtežih zadataka – jer raditi u Mostaru znači imati velike obzire prema gradu koji je jedna materijalna vrsta sedimenta običaja, tradicije, civilizacijskih vrijednosti i zbog toga svi elementi ovog spomenika nemaju nikakve ideološke elemente, oni su prije svega odraz autohtonosti ovog područja, ali i slobodarskog duga ovih ljudi“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.
Predsjedavajući Zvizdić je pozvao gradske vlasti Mostara da učestvuju u procesu obnove.
„Na neki način, Federacija će biti lider u tome procesu ali svi ćemo se pobrinuti da ovaj spomenik u narednom periodu vrati svoj prvobitni izgled, a ja posebno pozivam gradske vlasti Mostara  da učestvuju zajedno sa nama u budućim projektima koji će se realizovati“, zaključio je Zvizdić.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen