Samstag, 23. November 2019

Partizansko spomen-groblje - Help to preserve - prilozi objavljeni na bloguherojisaneretve.blogger.ba u aprilu 2018.

30.04.2018.

Na Partizanskom ponovo svijetli...




Fotografija je napravljena u subotu 28. aprila 2018. godine. Nakon dugo godina mraka, konačno je prosvijetlilo.
Istovremeno sa obnovom, koja je još i toku, bilježe se i  prvi turisti u obilasku spomenika.
(spagos)
28.04.2018.

Obnavlja se Partizansko groblje u Mostaru - Sve se sprema za 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom


























(tekst koji slijedi, sa fotografijama u prilogu, objavljen je na portalu klix.ba dana 27. aprila 2018.)

Mostarsko Partizansko spomen-groblje, zaštićeni nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, uskoro će ponovo zablistati u svojoj monumentalnoj ljepoti. Radnici mostarskih preduzeća naporno rade na procesu obnove i dovođenja ovog vrijednog objekata u stanje kakvo je primjereno današnjem vremenu.

Radnici JP Parkovi rade na uređenju zelenih površina i okruženja spomenika. "Građevinar Fajić" radi na rekonstrukciji samog spomenika, kamene ornamentike. Ispod mlazeva vode i kiseline nestaju uvredljivi grafiti, a dosta je kamenih dijelova koje je potrebno rekostruisati.
Radnici preduzeća "Dema&S", specijaliziranog za elektro instalacije, rade na instaliranju rasvjete i video nadzora te potrebnih elektro instalacija. Ranije je postavljena i kućica za zaštitara e pripadajući video nadzor na ulaznom dijelu objekta.
Alija Behram, predsjednik udruženja Mostarski krug, kaže nam kako su se s Centrom za mir, na poziv Radmila Brace Andrića, prije njegove smrti, uključili u proces obnove Partizanskog spomenika.
"Andrić je bio predsjednik odbora za podršku obnove i nama je predao kompletnu dokumentaciju koju je posjedovao, sve što je imao o Partizanskom groblju te cijelu korespodenciju za dvanaest godina koliko je odbor postojao. Obzirom da je to nacionalni spomenik BiH, mi smo pozvali državne institucije da urade nešto, a shodno zakonu Vlada Federacije je jedina nadležna za kompletnu prezentaciju, čuvanje, fizičku zaštitu i obnovu", kaže Behram.
Behram dodaje da je Grad Mostar odgovoran za čišćenje, da ga nudi u sklopu svoje turističke ponude te da brine o njemu, a ne kako je bilo do sada. Nakon dvanaest godina Partizanski spomenik je ponovo ušao u budžet Grada Mostara, koji je za ovu godinu obezbijedio je trideset hiljada KM za održavanje spomenika, čišćenje i uređenje zelenih površina.
"Na naš poziv u novembru su u Mostar došli premijeri Novalić i Zvizdić te obećali da će uraditi sve kako bi se spomenik obnovio. Nakon toga formirana je jedna grupa koja je svakodnevno na vezi i pozvani su prijatelji projekta da pomognu. Na objektu su već zaštitari, instalirana je kućica i već je jednim dijelom objekat osvijetljen", pojasnio je Alija Behram.
Behram nam kaže i kako su devastacije bile ogromne, kako je potrebno zamijeniti 350 kamenih cvjetova.
"Po mojoj procijeni do 9. maja uz Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom Partizansko groblje će biti vraćeno građanima i otvoreno za turističku ponudu. Mi zagovaramo da baš 9. maja na Partizanskom groblju obilježimo Dan pobjede nad fašizmom", najavio nam je Behram.
Partizansko groblje remek djelo je Bogdana Bogdanovića i s pravom spada u navrednije spomenike tog vremena u cijeloj bivšoj državi. Otvorio ga je sam Josip Broz 25. septembra 1965. godine u povodu dvadesete godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma i na dan formiranja Mostarskog bataljona.
Projektom izgradnje spomenika je bilo predviđeno 810 grobnih mjesta, ali je prikupljeno je samo 560 ostataka poginulih boraca, od čega je 8 narodnih heroja. Njihovi ostaci su položeni u betonske komore, ispod grobnih obilježja, dok su kosti iz zajedničkih grobnica položene u spomen-kosturnicu u polukružnoj niši u kojoj se polažu vijenci. Za gradnju spomenika upotrijebljene su kamene ploče koje su skinute sa starih i devastiranih kamenih kuća starog grada.
Poslije posljednjeg rata spomenik prolazi konstantne devastacije i biva poligonom političkih prepucavanja te višestrukih najava obnove i sanacije. Donacijom norveške Vlade spomenik je dijelom saniran 2008. godine.
(klix.ba)

27.04.2018.

Vraća se stari sjaj Partizanskom - 26. april 2018.












fotografije: bljesak.info, 26. april 2018.

U toku su radovi na obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru.

Radnici mostarskih preduzeća vrijedno rade na obnovi Partizanskog spomen groblja.
Najveći problem prilikom izvođenja radova vide u mostarskim vrućinama i zmijama s kojima se svakodnevno susreću. Unatoč tome, četkom i solnom kiselinom, vrijedno skidaju grafite i posljedice dugogodišnjeg nemara. Već sad se nazire stari sjaj koji je moguće uočiti s ulaza na Partizansko spomen groblje.
Tokom naše posjete, zatekli smo i nekoliko turista. Radnici kažu da su turisti tu svaki dan i da često dolaze u većim grupama.

Izdvojen novac iz Proračuna

Podsjećamo, Grad Mostar je za održavanje Partizanskog spomen groblja čišćenje i održavanje zelenila u ovogodišnjem Proračunu izdvojio 30.000 KM. Ranije je u krugu Partizanskog spomen groblja postavljena kućica za zaštitare i na koju su postavljene kamere. Pokretači projekta obnove ovog spomenika ranije su rekli kako će za obnovu biti potrebno manje od milion KM.

Partizansko groblje u Mostaru je izgrađeno 1965. godine u čast svim Mostarcima poginulim u NOB-u. Izgradio ga je, u vremenu obnove i rekonstrukcije koja je nastupila nakon završetka Drugog svjetskog rata, arhitekt Bogdan Bogdanović. Sam spomenik se rasprostire na 5.000 m2 i na šest nepravilnih terasa. Groblje je imalo 810 nadgrobnih ploča koji podsjećaju na posječeno stablo, simbol prekinute mladosti. Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine  je proglašen 2006. godine. 

(izvor:bljesak.info)

19.04.2018.

Na Partizanskom nešto novo...








slike 11. aprila 2018.








slike 16. april 2018.



RADOVI NA OBNOVI NACIONALNOG SPOMENIKA DRZAVE BOSNE I HERCEGOVINE - 
Na Partizanskom spomen groblju u Mostaru, koji se nalazi na listi Nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, poslijednjih dana vidljivi su radovi na saniranju oštećenja nastalih u zadnjoh deceniji, što od propadanja, što od vandala- Nadati se da je ovo početak vtraćanja starog sjaja ovog spomenika.
Fotografije snimljene 11. i 16. aprila 2018. 
Fotografije sa: Sergio Sotric/facebook

(spagos)

07.04.2018.

Uklanjaju se grafiti i sanira pješačka staza na Partizanskom groblju






(tekst koji slijedi objavljen je na portalu bljesak.info dana 7. aprila 2018.)

U tijeku je uklanjanje grafita s kamenih ploha, a usporedno s ovim sanira se kamena pješačka staza.

Rekonstrukcija Partizanskog spomen groblja u Mostaru započela je 5. travnja, a Odbor za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru priopćio je u petak navečer da su radovi nastavljeni po planu te da bi sve trebalo biti gotovo do 1. svibnja 2018. godine. U tijeku je uklanjanje grafita s kamenih ploha, a usporedno s ovim sanira se kamena pješačka staza što podrazumijeva uklanjanje trave i polomljenih poloča kao i popunu kamenih oblutaka koji nedostaju na stazi, navodi se. Podsjećamo, u četvrtak ujutro na ulazu u Partizansko groblje postavljena je zaštitarska kućica na kojoj se nalaze kamere za videonadzor ovog područja. Odbor je potvrdio da će ulaz biti i pod fizičkom zaštitom točnije sa dva radnika/zaštitara koji će raditi u smjenama.
(bljesak.info)
05.04.2018.

Partizansko spomen groblje pod videonadzorom



Rekonstrukcija Partizanskog spomen groblja u Mostaru može početi

U krugu Partizanskog spomen groblja u Mostaru postavljena je kućica na koju su postavljene kamere. U blizini kućice zamijetili smo i djelatnika zaštitarske tvrtke. Ove aktivnosti su vezane za rekonstrukciju Partizanskog kojeg je najavio i Odbor za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru. Odbor se oglasio priopćenjem navodeći kako rekonstrukcija Partizanskog spomen groblja u Mostaru može početi, te kako su dobili suglasnost ministrica kulture i sporta Federacije BiH Zore Dujmović i pomoćnice direktora federalnog Zavoda za zaštitu spomenika Alme Ferizović Pavlović za izmještanje nadgrobnih kamenih spomen ploča. ''Ministrica kulture i sporta Federacije BiH, Zora Dujmović i pomoćnica direktora federalnog Zavoda za zaštitu spomenika, Alma Ferizović Pavlović, dostavile su na traženje Agencije „Stari grad“ u Mostaru zajedničku pismenu suglasnost za privremeno izmještanje nadgrobnih kamenih spomen ploča iz kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru – nacionalnog spomenika BiH, kako bi se obavili neophodni stručni zahvati na sanaciji i rekonstrukciji spomen obilježja mostarskim rodoljubima i patriotama, poginulim između 1941 i 1945 godine na strani antifašističkog otpora Europe i svijeta protiv sila Hitlerove fašističke koalicije'', navodi se u priopćenju Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru, kojeg potpisuje Sergej Sergio Šotrić.  Kako navode u priopćenju ''ova aktivnost Agencije „Stari grad“ Mostar uslijedila je nakon serije vandalskih nasrtaja zasad nepoznatih osoba koje su, djelujući organizirano i očigledno u dužem vremenskom periodu, sustavno oskrnavile ili potpuno uništile više stotina kamenih cvjetova sa imenima palih rodoljuba Mostara, načinivši veliku štetu na cijelom kompleksu koja se već mjeri stotinama hiljada maraka''.
Navode kako je polovicom veljače ove godine zabilježen još jedan vandalski nasrtaj nepoznatih osoba na sadržaje spomeničkog kompleksa kada je polomljeno i uništeno preko 180 kamenih spomen ploča, te iščupano iz zemlje 29 betonskih postolja na koja se postavljaju spomen ploče. Cijeli slučaj je, kao i u više navrata ranije, uredno prijavljen Ministarstvu unutarnjih poslova HNŽ, te je urađen i policijski uviđaj. ''Oštećene ili polomljene kamene ploče, koje izgledom i porukom kakvu je želio poslati arhitekta Bogdan Bogdanović, autor Partizanskog spomen groblja, simboliziraju posječena stabla, sada su pohranjene u kompleksu Javnog poduzeća ''Komos'', dok se usporedo pripremaju aktivnosti na ponovnoj izradi ''cvjetova'' koji su trajno uništeni'', objašnjavaju iz Odbora za obnovu. U zajedničkom pismu Agenciji Stari grad“, Dujmović i Ferizović, zalažu se za zajedničku aktivnost svih nadležnih institucija radi dogovora oko provođenja sustavih mjera trajne zaštite i brige o svim nacionalnim spomenicima na nivou Federacije BiH. Kada je u pitanju kompleks Partizanskog spomen groblja u Mostaru, sugerira se osiguranje spomenika, uz obavezan fizički i video nadzor cijelog kompleksa, kao i iznalaženje trajnih rješenja za zaštitu i prezentaciju nacionalnog spomenika. Cijelu aktivnost oko animacije javnosti i nadležnih federalnih i državnih organa vlasti o potrebi hitne rekonstrukcije, obnove i zaštite ozbiljno devastiranog nacionalnog spomenika u Mostaru, koji se tretira kao istinsko i prestižno remek djelo među antifašističkim spomenicima na prostorima bivše Jugoslavije, započeo je prije tri mjeseca Odbor za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja, na čijem čelu se nalazi Sergej Sergio Šotrić. Akciju su podržali i pozdravili ne samo građani Mostara, nego i cijele BiH. ''Na poziv predsjednika Odbora, Sergeja Šotrića, i brojnih Mostaraca, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, su posjetili Partizansko spomen groblje u Mostaru, kada su se na licu mjesta uvjerili u razmjere devastacija i ogromne materijalne štete. Oni su pokrenuli cijeli niz organizacionih i drugih aktivnosti kako bi kompletna rekonstrukcija, sanacija i zaštita ovog nacionalnog spomenika BiH, kako se očekuje, bila urađena već ovog proljeća'', navodi se u priopćenju Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja. - Pročitajte više na:
(bljesak.info)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen