Sonntag, 24. November 2019

UABNOR Mostar: Teroristi apokalipse



Desilo se ponovo, po ko zna koji put. Opet isti rukopis koji pamtimo još od marta 1992. godine i prvog nasrtaja na Partizansko spomen groblje u Mostaru. I uvijek konstatacija da je to djelo neodgovorne grupe maloljetnih huligana. I nikad nema otkrivenih, privedenih, sankcionisanih. Godinama šutnja svih koji bi građanima trebali dati odgovore na brojna pitanja koja u vezi sa ovim događanjima imaju, navodi se u saopštenju UABNOR-a povodom sramotnog i necivilizovanog devastiranja Partizanskog groblja u Mostaru.
“Međutim, i građansko strpljenje ima granice.
Partizansko spomen groblje je Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a 25. novembar Dan državnosti, dakle državni praznik.
Partizansko spomen groblje je napadnuto i devastirano uoči Dana državnosti Bosne i Hercegovine i najavljene mu posjete tim povodom.
Dakle, napad na Partizansko spomen groblje ovim povodom je napad na Bosnu i Hercegovinu, a napad na državu na ovakav način je teroristički čin.
Zato tražimo od svih državnih agencija i organa da se uključe u rasvjetljavanje ovog terorističkog čina i pravdi privedu izvršioce, ali i inspiratore i podstrekače kontinuiranog atakovanja na državu, unošenja nesigurnosti među građane i podstrekavanje nacionalne mržnje.
Mi antifašisti Mostara nemamo više strpljenja za život u nesigurnosti, za kontinuirane laži i obmane. Mi bezbjedonosnim organima HNK-a ne vjerujemo, jer ne djeluju, te nedjelovanjem postaju saučesnici.
Ne preostaje nam ništa drugo no da se samoorganizujemo i stavimo u funkciju odbrane Bosne i Hercegovine, kad to neće oni koje plaćamo da nam obezbijede siguran život i zaštitu, kako pojedinačne, tako i zajedničke imovine.
Ako budemo prisiljeni, mi ćemo to uraditi, a za posljedice će odgovarati oni koji, već decenijama, urušavaju našu domovinu. Odbrana države od terorizma, od koga god dolazio, je čin najvećeg patriotizma. Mi ih se ne bojimo.
Smrt fašizmu- sloboda narodu!”, navodi se na krajku saopštenja UABNOR-a Mostar.
(NovaSloboda.ba)









"Poklon" povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Vandalizam "hrabrih" rušitelja grobova u 21. vijeku u Mostaru.
Barbari ne mogu srušiti, koliko civilizovani ljudi mogu ponovo napraviti!
Partizansko spomen groblje je nacionalni spomenik države Bosne i Hercegovine.
Sergio Šotrić / 23.11.19
Fotografije: Svjetlana Salahović, 23.11.19

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen