Mittwoch, 28. Januar 2015

Partizansko spomen groblje Mostar - Prilozi maj 2013.

09.05.2013.

„Na nas je red“


Mostar

„Na nas je red“

U povodu Dana pobjede nad fašizmom, odnosno Dana Evrope, aktivisti Inicijative za ljudska prava BiH omotali su danas bijelom plahtom centralnu fontanu na Partizanskom spomeniku u Mostaru na, kojoj su napisali „Na nas je red“, čime su željeli ukazati na problem oskvrnjivanja i uništavanja spomenika iz Drugog svjetskog rata koja se događaju diljem BiH.
Po riječima aktivistice Inicijative za ljudska prava BiH Anite Primorac, akcija se održava i u drugim gradovima u BiH, gdje će se, takođe, spomenici posvećeni borbi protiv fašizma omotavati bijelim plahtama.
Danijela Marić, takođe, aktivistica Inicijative naglašava kako se akcijom željelo pokazati da, uprkos tome što BiH još dugo neće biti članica EU-a, mladi i na ovakav način podržavaju tekovine na kojima je zasnovana Evropa modernog doba.
„Želimo poručiti našim građanima kako trebamo štiti i čuvati naše tekovine i istoriju, kako bi generacije koje će živjeti iza nas znale šta se događalo na ovim prostorima“, kazala je Marićeva.
Poslanik SDP-a u Skupštini HNKa Aner Žujević smatra kako stanje Partizanskog spoemnika u Mostaru, kao i nedavni događaj u Širokom Brijegu, pokazuju kako je borba protiv fašizma nešto što je kontinuirano i što nikada ne treba prestati.
„Činjenica je da se mi političari moramo potruditi da edukacija mlađih generacija bude nešto što je prioritet kada su u pitanju pošasti fašizma i vrijednost antifašističke borbe“,, naglasio je Žuljević
Predsjednik SABNOR-a u Mostaru Ibrahim Husković istakao je kako njegovi saborci na današnji dan osjećaju samo tugu i žalost i to tugu za poginulim borcima, a žalost zbog stanja u kojem se nalazi spomenik.
Naglašava kako je Partizanski spoemnik potpuno zapušten, a da gradske vlasti u posljednje vrijeme ništa ne rade na njegovoj obnovi i zaštiti.
Inače, predstavnici SABNOR-a, SDP-a i drugi građani Mostara položili su cvijeće na Partizanski spomenik, kako bi još jednom upozorili na važnost antifašizma. Takođe, svi prisutni su osudili i uklanjanje Kamene ruže u Širokom Brijegu.
Partizanski spomenik u Mostaru je izgrađen 1965. godine u čast svim Mostarcima poginulim u NOB-u. Izgradio ga je, u vremenu obnove i rekonstrukcije koja je nastupila nakon završetka Drugog svjetskog rata, arhitekt Bogdan Bogdanović.
Partizanski spomenik je jedan od simbola grada na Neretvi i najljepših arhitektonskih projekata na području Balkana.
Spomenik ima 810 nadgrobnih ploča, koje imaju simbolično značenje, kao i cijeli spomenik.
Partizanski spomenik u Mostaru proglašen je 2006. godine nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
(Fena)
------------
Sramotno
Nikog od predstavnika vlasti grada i kantona
Dok predstavnici najviše vlasti u zemljama širom Evrope slave Dan pobjede nad fašizmom, na današnjem, okupljanju na Partizanskom spomeniku u Mostaru nije bilo nikog od predstavnika Grada Mostara, Skupštine i Vlade HNK.
Sramotno, jadno i čemerno, ali kad je Mostar u pitanju, to je prava slika ovog napaćenog i još uvijek dobro podijeljenog grada.

08.05.2013.

Na Dan pobjede nad fašizmom- Performansi na Partizanskom, Makljenu i Vracama

Performansi na Makljenu, Vracama i Partizanskom groblju na Dan pobjede nad fašizmom
 
Povodom Dana pobjede nad fašizmom, odnosno Dana Evrope, u četvrtak, 9. maja, 2013. u zajedničkoj organizaciji SABNOR-a, Inicijative mladih za ljudska prava BiH, te Omladinskog centra Gornji Vakuf Uskoplje bit će održan performans na spomen-obilježjima iz Drugog svjetskog rata – Makljenu, Partizanskom groblju (Mostar) i Vracama (Sarajevo).
Cilj ove udružene inicijative jeste ukazati na nedovoljnu brigu o spomenicima u Bosni i Hercegovini, posebno u trenutku kada se na drugim mjestima uklanjaju spomenici žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata.
Performans će se održati na Partizanskom groblju u Mostaru i Spomen parku Vraca u 11, a na Makljenu u 15 sati. «Pozivamo sve antifašiste, a posebno sve mlade ljude da zajedno sa nama posjetom ovim spomenicima obilježe Dan pobjede nad fašizmom kako bismo zajedno poslali poruku da je antifašizam jedina ideja na kojoj je moguće graditi sretniju budućnost», poručila je Alma Mašić, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava BiH.
Najavljujući i obilježavanje 70 godišnjice Bitke na Neretvi, koje će se održati u subotu 11. maja, 2013. u Jablanici, iz SABNOR-a pozivaju sve zainteresirane da kontaktiraju opštinske organizacije boraca i Društva Josip Broz Tito kako bi se dogovorili oko prijevoza u Jablanicu. Također, Glavni ured Ferijalnog saveza BiH, u dogovoru sa Društvom Josip Broz Tito, organizuje odlazak u Jablanicu na obilježavanje 70 godina Bitke za ranjenike na Neretvi. Polazak je planiran ispred Zemaljskog muzeja dana 11.05.2013 godine u 8 sati a povratak u popodnevnim satima. Prijava Glavnom uredu Ferijalnog saveza BiH obavezna uz participaciju od 5 KM. Više detalja putem telefona + 387 33 20 89 10 ili Društvo Josip Broz Tito +387 33 200 592.
(FENA)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen