Mittwoch, 28. Januar 2015

Partizanso spomen groblje Mostar- Prilozi april 2013.

23.04.2013.

„Dragulji arhitekture 20. vijeka u BiH“


Izložba „Dragulji arhitekture 20. vijeka u BiH“

 

(preneseno sa Abrašmedia)

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika će od 22. aprila do 1. maja upriličiti tematsku izložbu "Dragulji arhitekture 20. vijeka u Bosni i Hercegovini".

Otvaranje izložbe bit će održano danas na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, a na otvaranju će se obratiti članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amra Hadžimuhamedović, saopćeno je iz te komisije.

Izložba će biti postavljena na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu i bit će održana u sklopu "5. međunarodne konferencije o opasnostima i modernom naslijeđu" koju organizira Međunarodni centar za očuvanje naslijeđa - BH CICOP, u saradnji s Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu.

Izložba Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika je segment koji upotpunjava ovu važnu konferenciju, s obzirom na to da je prvi put koncipirana izložba kojom je na jednom mjestu sakupljeno ono najvrijednije što je u Bosni i Hercegovini osmišljeno i izvedeno od 1900. do 1980. godine, a što je proglašeno nacionalnim spomenikom BiH.

Posjetioci će biti u prilici pogledati 60 panoa na kojima su prikazana dobra arhitekture 20. vijeka u Bosni i Hercegovini, poput vile Emericha Pascola u Banjoj Luci, stare željezničke stanice u Banjoj Luci, Islahijjeta u Brčkom, kuće Kočića u Brčkom, Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, Nekropole žrtvama fašizma u Novom Travniku, crkve Majke Božje u Olovu, Hadžišabanovića vile na Palama, stambenog kompleksa na Džidžikovcu u Sarajevu, zgrade Penzionog fonda u Sarajevu, zgrade željezničke stanice Bistrik u Sarajevu, zgrade Historijskog muzeja BiH, Palate Musafija u Sarajevu, stambenog naselja Crni Vrh u Sarajevu i sl.

(Fena)

13.04.2013.

40. GODINA ANSAMBLA "MOSTARSKE KISE" (1973-1992)

40. GODINA ANSAMBLA "MOSTARSKE KISE" (1973-1992)
Petak, 26. Juli 2013. u Mostaru
Pozivam sve clanove ansambla, clanove njihovih porodica, ali i
SVE PRIJATELJE MOSTARA da nam se pridruze u obiljezavanju ovog jubileja.
Ako imate mogucnosti, planirajte vase odmore tako da mozete da prisustvujete i ucestvujete u ovom druzenju. Ovih dana pocinjemo sa razgovorima, na koji nacin da koncipiramo ovaj jubilej (napr. koncert, proslavu, druzenje itd.).
RADUJEMO SE SVIM PRIJATELJIMA MOSTARA, KOJI IMAJU ZELJU DA NAM SE PRIDRUZE!
(sa FB/Sergio Sotric)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen